Zeytinyağının Ph Değeri Kaçtır

14-09-2021 11:12
Zeytinyağının Ph Değeri Kaçtır

Zeytinyağının Ph Değeri Kaçtır?

Salata, yemek başta olmak üzere en sık tüketilen besinlerden bir tanesi olan zeytinyağı doğal yapısı dolayısıyla alternatif tıbbın da vazgeçilmezleri arasında bulunur. Zeytinyağı zeytin ağacından hasat döneminde toplanan zeytinlerin işlemden geçirilerek yağ formuna getirilmesi sonucunda elde edilir.

Zeytinyağının içeriğinde herhangi bir katkı maddesinin olmaması, tadının acımtırak ve renginin yeşil tonlarında olması gereklidir. Doğal olduğundan emin olunmadan alınan zeytinyağından beklenen faydanın elde edilmesi oldukça zordur.

Vücut sağlığı ve birçok hastalığın giderilmesinde kullanılan zeytinyağının yapısını anlamak için sürekli asit oranı veya PH değeri tarzında farklı soruların sorulması söz konusu olur. Bu durum hem üreten hem de tüketen açısından son derece önemlidir. Çünkü belli oranda yağın nasıl bir içeriğinin olduğunu veya kalitesini anlamak amacıyla kullanılan etmenlerdir.

Zeytinyağının Asit veya Baz Olma Durumu

Zeytinyağı oldukça uzun zamandır kullanılıyor olmasına karşılık hala tam anlamıyla anlaşılan ve hakkında kesin bilgiler bulunan bir besin değildir. Yapılana araştırmalar oldukça kapsamlı olsa da tüketiciler besinle alakalı yeterli donanıma sahip değildir. Zeytinyağının ph değeri kaçtır? sorusunu üreticilerin bir kısmı bile bilmeyebilir. Bunu anlamak için ilk olarak asit veya baz yapıda olup olmadığını anlamak gerekir. Zeytinyağının tüketiminden dolayı oldukça fazla asitli bir yapıda olduğu konusunda yaygın bir fikir vardır. İçeriğinde asidik özelliğe sahip olan birçok madde olmasından kaynaklanan bir durumdur. Asidik özelliği olmasının yanında zeytinyağının kimyasal yapısı asittir.

Zeytinyağının PH Değeri Nedir?

Zeytinyağının üretimi, kullanılan zeytin veya diğer etmenlerden dolayı farklı ph değeri göstermesi söz konusudur. Bunu hesaplamak için kullanılan belirleyici ise 100 gramlık zeytinyağı üzerinden hesaplama yapılmasıdır. Yapılan hesaplamada 100 gram içinde bulunan oleik asit miktarı zeytinyağının asit derecesini gösterir. Bu asit oranına göre yapılan hesaplama hem ph değerini belirler hem de sınıflandırmada kolaylık sağlar.

Zeytinyağının PH Değerine Göre Sınıflandırılması Nedir?

Zeytinyağının ph değerine göre sınıflandırması yapıldığında bazı farklı sınıflamalar söz konusu olur. Sınıflama yapılırken baz alınan kalem yani belirleyici olan zeytinyağının asit oranıdır. Buna göre:

  • 0.8 oranından düşük olduğunda sızma olarak sınıflandırılır,
  • 0.8 ve 2 arasında ise naturel zeytinyağıdır,
  • 1.5'a kadar olanlar rivieradır,
  • Rafine olanlar ise 0.3 oranında asit barındırır.

Bunların tamamı yapılan profesyonel hesaplamalardan sonra ortaya koyulan sınıflandırmalardır ve aktif şekilde üretimde hala kullanılır.

Kaliteli Zeytinyağının PH Derecesi Nedir?

Farklı ph ve asit derecesinden bahsedilmesi mümkün olsa da ideal olan, kaliteli anlamına gelen bir belirleyicilik faktörü vardır. Asitlik derecesi doğrudan zeytinyağının kalitesini ve türünü belirlediğinden önemlidir. Bir litre zeytinyağı içinde bulunan oleik asit miktarının ölçülmesi sonucunda ortaya çıkan değer kaliteli veya doğal olup olmadığının anlaşılmasına olanak tanır. Bunun için değerin 0.1 ile 1 arasında olması önerilir.

Zeytinyağının Polifenol Miktarı Önemli Midir?

PH değeri kadar merak edilen ve aynı şekilde değerlendirilmesi gereken zeytinyağı oranlarından bir tanesi de polifenol miktarıdır. Dokuların bozulmasını engelleyen ve daha genç kalmasına olanak tanıyan polifenol antioksidan sınıfından bir üründür.

Doğal olarak bulunduğu ender besinlerden bir tanesi de zeytinyağı olduğundan dolayı PH değeri ile birlikte bu orana da bakılmalıdır. Erken hasat zeytinlerden elde edilen zeytinyağında oranın daha çok olacağı unutulmamalıdır.

Bir litre zeytinyağının içinde 130 mg civarında bir oranı bulması istenir. Bu oranın üzerinde olan veya 200'ü geçen durumlarda ise zeytinyağının tadında acı ve keskin bir durum olacağından rahatsızlık, damak tadına uygun olmama olasılığı ortaya çıkabilir.

zeytinyağının ph değeri
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.