Zeytinyağı Nasıl Üretilir

07-09-2021 17:33
Zeytinyağı Nasıl Üretilir

Zeytinyağı Nasıl Üretilir?

Zeytinyağı; bazı hastalıkların tedavi edilmesi aşamasında, yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlamak için ve vücut üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı sıklıkla tüketilir. En fazla fayda sağlayan zeytinyağının ortaya çıkarılması için ise, zeytinyağı nasıl üretilir? Sorusuna yanıt alınmalıdır. Bu hususta, zeytinyağı üretiminde kullanılması gereken zeytinlerin genel özellikleri ve yardımcı gereklerin neler olduğu kavranmalıdır.

Zeytinyağı Üretilirken Neler Gerekir?

Zeytinyağı üretilirken kullanılması gereken bazı malzemeler vardır.

Bu malzemeler:

  • Yeşil veya siyah renkte olan zeytinler
  • Leğen olarak bilinen, içi geniş ve büyük kaplar
  • Zeytin çekirdeği çıkaracak araç
  • Süzme işlemi yapmak için uygun olan bir tülbent
  • Ağırlık olarak zeytinlerin ezilmesine uygun olan nesneler veya doğrudan zeytin ezme makineleri

Gibi malzemelerin kullanılması gerekir.

Zeytinyağı Üretimi Nasıl Gerçekleştirilir?

Zeytinyağı üretimini gerçekleştirmek için, zeytinlerin çekirdeklerinden ayırılmış olması gerekir. Çekirdekleri olmayan bu zeytinler, boş bir leğen içerisine alınır ve ezilir. İçerisinde su yerine yağ olan bu zeytinler, yağ olarak kendilerini bırakmaya başlar. Tülbent yardımıyla iyice ayrıştırılan posa kısmı sonrasında, saf zeytinyağının elde kalmış olduğu fark edilecektir.

Burada dikkat edilmesi şart olan husus, her işlemin belirli zamanlarda yapılması gerektiğidir. Doğrudan alınan ve işlemlere tabi tutulan zeytinlerden, istenilen tat aralığında ve yeterli yoğunlukta zeytinyağı oluşmayacaktır. Doğal olarak da, zeytinyağı yapacak olan her insanın işlem sürelerine birebir uyması gerekir.

Zeytinyağı Üretimi Nerede Olur?

Zeytinyağı üretiminin olması gereken yerler, kesinlikle hijyenik ve steril olan yerlerden seçilmelidir. Çünkü zeytinyağı; kozmetik ürünleri içerisinde, sabun gibi temizlik malzemelerinde ve doğrudan besin olarak hazırlanan yemeklerin içerisinde bulunur. İnsanların sağlıklarına zarar verebilecek olan hijyen sorunları, bu nedenlerden dolayı zeytinyağı aracılığıyla insanlar üzerinde gözlemlenebilir. Doğal olarak; temizlenmiş olan mutfaklarda, zeytinyağı üretme fabrikalarında ve hijyenik olan kapalı alanlarda zeytinyağı üretimi yapılabilir.

Zeytinyağı Üretimi Ne Kadar Sürer?

Zeytinyağı üretimi, kısa sürede tamamlanan bir işlem değildir. Aksine, belirli bir süreci gerektiren ve kademe kademe işlem yapılması gereken bir üretimdir. İlk olarak, zeytinlerin toplanma süresi değerlendirilir. Ortalama olarak beş ile on gün arasında toplanan zeytinler; yağlarını biraz salmış olmaları ve daha yumuşak bir kıvama gelmeleri için iki gün bekletilir.

Bekleme süresinin sonunda, bir veya iki gün içerisinde de çekirdekleri çıkarılan zeytinler; derhal ezilme aşamasına alınır. Yaklaşık olarak iki günde ezilen zeytinler, kısa sürede süzülür ve ortaya zeytinyağı çıkar. Belirtilen işlem süreleri değerlendirildiğinde, yaklaşık iki hafta içerisinde zeytinyağının üretildiği görülecektir.

Zeytinyağı Üretimi Kimler Tarafından Gerçekleştirilir?

Zeytinyağı üretimi, büyük bir ustalık gerektiren üretim türlerinden bir tanesi değildir. Doğal olarak, ev ortamında veya uygun iş yerlerinde zeytinyağı üretimi yapılabilir. Firmalardaki bilgilenmiş çalışanlar, zeytinyağı üretimini anlamış olan insanlar üretim yapabilir.

Ayrıca, özellikle köy yerlerinde veya bağ işleriyle uğraşılan yerlerde zeytinlerin sıklıkla üretildiği görülür. Zeytinin çok olduğu yerlerin de zeytinyağı üretimi için oldukça uygun olduğu bilinmelidir.

Zeytinyağı Üretimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Zeytinyağından alınacak olan verim; zeytinlerin dinlenme süresine, zeytin yapısına ve zeytinlerin nasıl ezildiğine göre belirlenecektir. Bu yüzden her aşama, mutlaka belirtilen şekilde gerçekleştirilmelidir. Bunun yanı sıra, zeytinyağı ile posa kısmının ayrıştırılacak olduğu tülbentlerin yapısının iyi seçilmiş olduğuna emin olunur.

Gözenek olan kısımların ne posa geçirecek kadar geniş, ne de yoğun olabilen zeytinyağının takılı kalacağı kadar dar olmadığına emin olunur. Bu tür durumlara dikkat edildiği takdirde, lezzet olarak istenen seviyede ve miktar olarak verimli zeytinyağı elde edilmiş olacaktır.

zeytinyağı nasıl üretilir
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.