Yüksek Polifenollü Zeytinyağının Faydaları

22-09-2021 09:24
Yüksek Polifenollü Zeytinyağının Faydaları

Yüksek Polifenollü Zeytinyağının Faydaları

Tarlalardan sofralara kadar gelen zeytinyağının üretimleri, yapılma yöntemleri veya zeytinlerin ne zaman toplandığı bile birçok kalite durumunu ortaya çıkarır. Zeytinlerin tamamı zeytinyağı elde etmek için uygun olmadığından belli hasat dönemlerinde ve uygun şekilde elde edilen zeytinyağlarının kullanılması sağlık açısından daha çok fayda sunar. Zeytinyağında beklenen faydanın en yüksek şekilde ortaya çıkması için ise erken hasat edilen zeytinden üretildiği konusunda dikkatli davranmak gerekir. Erken dönem hasadından elde edilen zeytinin içeriğinde bulunan polifenol en etkili antioksidan olarak bilinir.

Bu durum oldukça önemli olmasına karşılık erken dönemde elde edilen zeytinlerin tam anlamı ile yağlanmamış olması zeytinyağı üretiminde daha çok zeytinin kullanılmasına neden olur. Maliyet anlamında yükseklik olacağını ortaya çıkaran bu durumun zeytinyağının daha pahalı olmasına neden olacağı kesindir. Her ne kadar maliyet açısından üreticiye böyle bir sonuç doğursa da etkilerinden faydalanmak isteyenler için erken hasat olması önemlidir. Yüksek polifenollü zeytinyağının faydaları ise hücre ölümlerinden başlayarak sıralanabilir.

Polifenol ve Zeytinyağı İlişkisi

Bitkiler içeriklerinde ne kadar kimyasal bileşen barındırdıklarına bağlı olarak farklı isim ve adlandırmalarla gruplandırılır. Polifenol ise kimyasal bileşeni anlatan en önemli kimyasallardan bir tanesidir. Çünkü hücrelerin aşınmasını ve bir süre sonra ölmesini engelleyen bu kimyasalın insan vücudunda oldukça fazla bulunması önemlidir. Yaşlılık, kanser gibi ciddi durumların ortaya çıkma sıklıklarını ortadan kaldıran bu etmen maddenin bulunduğu tek bitkisel yağ ise zeytinyağıdır.

Polifenollü Zeytinyağının Elde Edilmesi

Faydası oldukça fazla olan polifenollü zeytinyağının elde edilmesi için ön planda olan bazı etmenler vardır.

Bunlar arasında şu etken durumlardan bahsetmek mümkündür:

  • Zeytinin erken hasat ürünü olması gerekir,
  • 28 dereceden yüksek olmayan ısıda elde edilir,
  • Soğuk sıkım olması şarttır,
  • Polifenol bileşeni mümkün olan en yüksek şekilde korunmalıdır,
  • Yoğunluğunun 200 mg'yı geçmesi halinde acı ve keskin bir tat olur,
  • Renginin yeşil olmasını sağlayan etken klorofil içeriğinin zenginliğidir.

Bunlara dikkat edilerek elde edilen zeytinyağının içeriğinde bulunan prolifenol oranının oldukça yüksek olacağı bilinmelidir.

Polifenol Oranı Yüksek Zeytinyağının Yararları

Bu şekilde elde edilen bir zeytinyağının yani erken hasat zeytinyağının faydalarının başında vücuttan radyoaktif maddelerin uzaklaştırılması gelir. Ağır elementlerin de aynı şekilde vücuttan uzaklaştırılması sağlanmış olur. Hücrelerde bulunan oksijenin daha çok temizlenmesine yardımcı olduğundan sağlıklı bir dolaşıma katkıda bulunur. Metabolizmanın daha güçlü ve bağışıklığın yüksek olmasına aracılık eder. Dolaşım sistemini düzenleyerek kalp ve damar hastalıklarının daha az görülmesine neden olur. Hücrelerde yıkımı azaltarak daha çok hücre yenilenmesi yapılmasına olanak tanır.

Ne Kadar Tüketilmelidir?

Bahsedilen önemli ve insan hayatı için gerekli olan sonuçların ortaya çıkması için kontrollü kullanımda fayda vardır. Daha çok etki elde etmek için tüketimi abartmak veya içeriğinin bir yağ olduğunu göz ardı etmek istenmeyen durumların ortaya çıkmasına neden olur. Bundan dolayı tüketimi konusunda doktorunuzun bir yasağı veya uyarısı olmadığında günde 20 gram üzerine çıkılmaması gerekir. Soğuk sıkım ve gerekli koşullarda hazırlanmış bir zeytinyağının polifenol etkisinden faydalanmak adına yeterli bir ölçüdür. Hayatınızın ve beslenmenizin ayrılmayan bir unsuru durumuna getirmek de önemlidir.

Etkileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Bahsedilen faydaların tamamı oldukça hayati ve önemli olduğundan dolayı etkilerin ortaya çıkması için en az bir kaç ay düzenli kullanım gerekir. Süre kısıtlaması olmadan uzun süre kullanmak ise etkilerin daha kalıcı olmasına neden olacağından önemlidir. Önerilen şekilde kullanılması ve abartılmaması durumunda herhangi bir zararı yoktur.

yüksek polifenollü zeytinyağının faydaları
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.