Polifenol Nedir

16-09-2021 10:06
Polifenol Nedir

Polifenol Nedir?

Polifenol ismiyle bilinen yapı, bileşikler içerisinde yer alan ve moleküllerin birleşimi sonucunda oluşan bir yapıdır.

İnsan vücudunun içerisine alınan ve insanların etkileşim halinde olduğu çevre içerisinde yoğun miktarda bulunan bu bileşikler, insanlar tarafından merak konusu olabiliyor. Bu bağlamda, sağlık açısından da oldukça fazla yararı bulunan polifenol hakkında; polifenol nedir? ne işe yarar, nerelerde bulunur, gibi konu başlıklarının da araştırılması gerekecektir.

Polifenol Ne Demektir?

Poli, Latince ifade edilen bir kelimedir ve 'çok' anlamına gelir. Fenoller ise, biyoloji ve kimya alanlarında sıklıkla gündeme gelen moleküllere verilen bir isimlendirmedir. Doğal olarak, polifenoller; moleküler yapıdan doğan, bileşik haliyle ortaya çıkan ve çeşitli işlevleri olan bileşikler, olarak tanımlanabilir. Ayrıca, birçok besinin içerisinde yer alan ve doğa üzerinde çok sayıda alanda gözlemlenen bu bileşiklerin; ne işe yaradığı ve nasıl kullanılabileceği de bilinerek ne olduğu anlaşılabilir.

Polifenol Ne İşe Yarar?

Fenol gruplarının çok sayıda işlevi vardır. Bu grupların işlevlerine polifenolleri de dahil etmek oldukça doğru olacaktır.

Bu durumda, polifenollerin işlevleri şöyle özetlenebilir:

  • Kan değerlerinde yaşanan sorunlardan dolayı, kanı oldukça akışkan olan ve yeterli pıhtılaşma durumuna sahip olmayan insanlara yardımcı olur. Kanın pıhtılaşma değerini normal seviyede tutar.
  • İyi kolesterolün yüksek olmasına ve kötü değerlere sahip olarak insanlara zarar veren kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
  • Kan içerisindeki oksijen seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur.

Başlıca bu işlevler, polifenoller sayesinde karşılaşılması muhtemel olan işlevlerdendir.

Polifenol Nereden Alınabilir?

Polifenollerin doğa üzerinde gözlemlenebilecek olduğu çok sayıda alan vardır. Özellikle; renk değişimi yaşayan yapraklarda, çok sayıda bitkide ve bazı meyveler üzerinde bu bileşikler bulunur.

Ancak verilen örneklerden de anlaşılacak olduğu üzere, polifenollerin vücut içerisine alınabilecek olduğu kısıtlı sayıda örnek vardır. Bu kısıtlı seçeneklerin başında ise, organik olarak hazırlanmış olan zeytinler gelir. Doğal olarak; zeytin, zeytinyağı, zeytin kullanılarak üretilmiş olan her türlü besin ve organik araç sayesinde polifenol alımı sağlanabilir.

Polifenol Ne Kadar Tüketilmelidir?

Polinefoller, doğrudan kimyasal olarak alınarak kullanılan içeriklerden değildir. Özellikle zeytin ve zeytin kullanılarak yapılan besinler yardımıyla alınacak olan bu besinler, belirli miktarlarda vücut içerisine alınmalıdır. Bu alım sınırı ise, kolesterolü bulunan insanlarda günde en fazla iki yüz miligram zeytinyağı içerisindeki polifenol alımına denktir. Kolesterolü olmayan insanlarda ise yüz miligram zeytinyağı içerisindeki miktar kadar fazla tüketim yapılabilir.

Polifenol Neden Alınmalıdır?

Zeytin ve zeytinyağı içerisinde yüksek miktarda bulunan polifenoller, kendi bünyesinde bulunan bazı özelliklerden dolayı vücut içerisine alınmalıdır. İlk olarak, belirtilen besinler içerisinde yoğun miktarda bulunan fenoller, vücut için önemli bir düzenleyici ve dengeleyici özelliğe sahiptir.

Doğal olarak sağlanan tüketim sırasında, vücudun; daha sağlıklı bir yapı almasına, düzenleyici mekanizmaların kontrollü olarak çalışmalarının artmasına ve kan değerlerinin dengelenmesiyle tüm vücudun sağlıklı olmasına neden olunur. Belirtilen nedenlerden dolayı da polifenoller vücuda alınmalıdır.

Polifenol Yüksek Zeytinyağı

Zeytinyağı içerisinde yer alan ve miktar olarak yüksek olan polifenoller, belirli bir seviyeyi aşmış oldukları için sıklıkla tercih edilir. Özellikle, bir litre içerisinde 130 mg sınırı geçmiş olan polifenol değeri, zeytinyağının bu değer bakımından zeytin olduğunu gösterir.

Doğal olarak bu zeytinyağı; doku onarımında, vücudun daha genç durmasında, kolesterol ve kan değerlerinin dengelenmesinde çok daha öncü olan zeytinyağı seçenekleri arasında yer alacaktır. Belirtilen faydalı sonuçlar, kan pıhtılaşması sorunu olmayan insanlar tarafından görülmek istenecektir. Bu yüzden de 130 mg sınırında ve daha üzerinde polifenol içeren zeytinyağı kullanımı yapılmalıdır.

polifenol nedir
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.