Oleik Asit Nedir

15-09-2021 13:42
Oleik Asit Nedir

Oleik Asit Nedir?

İnsan bedeni yapısı gereği birbirinden farklı yağ içeriği ve çeşidi ile hayati fonksiyonlarını sürdürür. Yüksek enerjili gıda bileşenlerinden bir tanesi olan yağ için farklı sınıflandırmalarda bulunmak mümkündür. Yağların fiziksel ve kimyasal yapıları incelendiğinde doymuş ve doymamış yağ asitleri olarak ayrım yapılması gerekir.

Doymamış yağ asitleri de kendi arasında tekli ve çoklu yağ çeşitleri olarak kendi arasında ayrılır. Oleik asit nedir? sorusunun en temel cevaplarından bir tanesi tekli doymamış yağ asidi olduğudur. İnsan bedeni için oldukça önemli ve olmazsa olmaz konumunda bulunan önemli yağ çeşitlerinden bir tanesidir. Zeytinyağı ile yan yana çok fazla anılan asidin doğal yapısının ve antioksidan bileşeninin en yoğun olduğu yağ çeşidi zeytinden elde edilendir.

Yağ Asitlerinin Yarısı

İnsan vücudunda bulunan yağ asitlerinin yarısından fazlası oleik asitlerden meydana gelir. En çok bulunan yağ asidi olmasının nedeni budur. İçeriğinde oleik yağ asidi olan besin maddelerinin insan bedeni için fazlasıyla faydalı olmasının nedeni bu bilgiden kaynaklanır. En yüksek şekilde bulunduğu besinin zeytinyağı olması Akdeniz tipi beslenme için olmazsa olmaz olmasına neden olmuştur. İnsan bedenine faydası oldukça fazla olduğundan beslenmenizi bu yönde çeşitlendirmek yerinde olacaktır.

Oleik Asidin Faydaları

Faydaları oldukça fazla olan oleik asidin insan bedeninin bir bileşeni olduğu unutulmamalıdır. Bu faydalardan bazıları:

  • Kandaki kolestrol miktarını artırır ve damar sertliği yaşanmasının önüne geçer,
  • Zararlı kolestrol miktarını azaltır,
  • Tansiyonun dengeli ve düşük olmasını sağlar,
  • Diyabet konusunda glukoz dengesini sağlama işlevi vardır,
  • Yaşlılıkta meydana gelen anlama güçlüklerini azaltır,
  • Kanser riskini azaltan bir yapısı vardır,
  • Bağışıklık sistemine katkıda bulunduğu ortaya çıkmıştır,
  • Toksik etkilerin baskılanmasına yardımcı olur.

Temelde bu şekilde ortaya çıkan etkilerin üzerine daha fazlasını ekleyen çalışmaların varlığı da vardır. Bunun için oldukça faydalı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Oleik Asit Bulunan Besinler

İçeriğinde zengin oleik asit bulunan besinler beslenme menülerinin bir parçası olarak korunmaya çalışılmalıdır. Bu besinler arasında zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağı, fınsık, antep fıstığı, ceviz, badem, ayçiçek yağı, tahin gibi maddelerde bulunur. Bu besinlerin tüketilmesi insan bedenine gerekli olan oleik yağ asitlerinin doğal yolla alınması anlamına geldiğinden oldukça önemlidir.

Oleik Asidin Ayçiçek Yağı İlişkisi

Ayçiçek yağı ülke genelinde tüketimi en yaygın olan yağ olmasından dolayı oleik yağ açısından incelemeleri en çok yapılan yağlardan bir tanesidir. Oleik yağ asidinin 1980'li yıllardan sonra %60 oranında olması için çalışmalar yapılmış ve bu yönde üretim yönlendirmeleri yapılmıştır. Bunun için artık 1998 yılından beri bu oranın üzerinde oleik yağ asidi bulunan ayçiçek yağlarının üretimi yapılması desteklenmeye başlanmıştır.

Oleik Asit ve Zeytinyağı

Zeytinyağı yapısı gereği içeriğinde yüksek oranda oleik yağ barındırır. Oleik yağın yanında aynı zamanda antioksidan bileşeni olan maddeler de barındırmasından dolayı oldukça önemli bir besindir. Bu nedene bağlı kalarak Akdeniz tipi beslenme ve zeytinyağı önerisinde bulunan uzmanların sayısı oldukça fazladır. Zeytinyağının doğru ve güvenilir şekilde üretilmesi de son derece önemli başka bir etmendir.

Oleik Asidin Kullanımı

Uzmanların önerisi oleik asit içeriğinin faydaları söz konusu olsa da yağ tüketiminde kontrollü olmanın faydalı olduğudur. Yağın fazla tüketimi gerekli olmadığı halde yağların depolanmasını ve fazla kilo alınmasını sağlar. Bunun için oleik asit içeriği ve bedene olan faydaları göz önüne alınarak ölçülü şekilde tüketilmesi sağlanmalıdır. Aksi durumda bahsedilen faydalardan uzak şekilde zarar görülmesi bile söz konusu olur.

oleik asit nedir

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.