Her Düşük Asit Zeytinyağı Kaliteli Midir

27-10-2021 16:14
Her Düşük Asit Zeytinyağı Kaliteli Midir

Her Düşük Asit Zeytinyağı Kaliteli midir?

Zeytinyağı uzun zamandır bilinen ve kullanılan bir besin maddesi olmasına karşılık hakkında tüketicilerin çok az bilgi bildiği ürünler arasında bulunur. Doğal yapısı, içeriğindeki sağlığı destekleyen kimyasalları olması dolayısıyla kullanıcılarına daha sağlıklı ve doğal bir hayat sunar. Akdeniz tipi beslenmenin ayrılmaz yapı taşlarından bir tanesi olması da bu konuda etkili olan etmenler arasında bulunur.

Zeytinyağının her ne kadar yapısı doğal olsa da gerçekten faydalı olduğundan emin olmak adına bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bunların başında zeytinyağının asit oranı gelir. Zeytinyağı içeriğindeki asit oranına bakılarak kalitesi hakkında değerlendirme yapılabilen bir besindir.

Oleik asit olarak adlandırılan yapının varlığı en önemli belirleyiciler arasında bulunur. Asit oranının düşük veya istenen aralıkta olması zeytinyağının kaliteli olması anlamına gelse de bazı tüketiciler her düşük asit zeytinyağı kaliteli midir? tarzında sorular sorabilir.

Zeytinyağının Asit Oranı Nedir?

Zeytinyağının asit oranı içeriğinde bulunan oleik asit miktarının ölçülmesi sonucunda ortaya çıkar. Zeytinin hangi tür olduğu, nasıl işleme alındığı veya diğer etmenlerden kaynaklı olarak asit oranında değişim olması durumu yaşanabilir.

Zeytinyağının asit oranı doğrudan ne kadar kaliteli olduğu anlamına geldiğinden dolayı oldukça önemlidir. Asit oranı hesaplanırken bir litre zeytinyağının içinde ne kadar oleik asit olduğuna bakılır. Profesyonel bir şekilde ve ilgili işlemler yapılarak ortaya konması gereken bir orandır.

Zeytinyağının Asit Oranı Kaç Olmalıdır?

Zeytinyağının asit derecesi yani oranı ölçüldükten sonra elde edilen oran belli bir sınıflandırma yapılmasına yardımcı olur. Zeytinyağının riviera, sızma veya doğal olması gibi sınıflandırmaların yapılması için asit oranının belli olması gereklidir.

Aksi durumda herhangi bir sınıflandırma ve kaliteden bahsedilemez. Asit oranının kaç olduğuna göre sınıflandırılan bu zeytinyağlarının en kaliteli olanını elde etmek için yapılması gereken belirlenen asit oranına bağlı kalmaktır. Asit oranı 0.2 veya 1 aralığında olduğunda yeterli ve dengeli bir oran yakalandığı anlamına gelir.

Zeytinyağının Asit Oranının Düşük Olması Ne Anlatır?

Asit oranı çok önemli olduğundan dolayı zeytinyağının düşük asitli bir yapısı olması tercih edilir. Çünkü:

  • Düşük oranlı olan oleik asidi açısından da düşük miktar taşır,
  • Tadı ve kalitesi daha iyi olacaktır,
  • Asit oranı rahatsızlık vermeyecektir.

Bu gibi nedenlerden dolayı zeytinyağının asit oranının daha düşük olması istenir. Ayrıca en iyi kalitedeki zeytinyağlarının erken hasat zeytinyağından elde edildiği bilinmelidir. Bu zeytinler içerik ve asit dengesi açısından oldukça yerinde olmasına karşılık maliyeti yüksek olan yağlarıdır.

Zeytinyağının Asit Oranının Yüksek Olması Neden Kötüdür?

Asit oranının yüksek olması ilk başta lezzet olmak üzere başlıca konuları etkiler. 2'nin üzerinde bir asit oranının olması zeytinyağının daha acı ve keskin olmasına neden olur.

Bunun için damak tadını olumsuz etkilemesi ile karşı karşıya kalınabilir. Asit dengesi iyi olan bir zeytinyağının satın alınmış olması sağlığa daha çok katkı sağlanacağı anlamına gelir. Bunun için asit oranının ne olduğuna dikkat edilmelidir.

Zeytinyağının Düşük Asitli Olması Her Zaman İyi Midir?

Doğal bir yapıda olan zeytinyağının asit oranının düşük olması her zaman daha kaliteli bir zeytinyağı elde edildiği anlamına gelir. Ama artık çeşitli hile ve sağlığa olumsuz etkide bulunan işlemler yapılarak da bu tarz sonuçların elde edilmesi yoluna gidilebilir. Bundan dolayı iyi bir inceleme ve gerekli kontrollü yaptıktan sonra zeytinyağının satın alınması daha yerinde bir karar olacaktır. Bilinen ve doğal yapıda olan bir zeytinyağının düşük asitli olması en iyisidir.

 

zeytinyağında asit
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.