En iyi Zeytinyağı Nasıl Olmalıdır

09-09-2021 12:29
En iyi Zeytinyağı Nasıl Olmalıdır

En İyi Zeytinyağı Nasıl Olmalıdır?

Bitkisel yağların içinde en sağlıklısı ve faydalısı olarak kabul edilen zeytinyağı, başta yemek ve salatalarda olmak üzere tüm dünyada yaygın olarak kullanılıyor. lezzetinin yanı sıra, insan sağlığı üzerindeki önemli faydaları da, zeytinyağına olan tercihin artmasını sağlıyor.

Zeytinyağının bilinen en önemli faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Antibakteriyel ve antiviral olması
  • Kötü kolesterol seviyesini düşürmesi
  • Kanseri önlemesi
  • Kemikleri güçlendirmesi
  • Sindirim sistemini koruması
  • Cilt ve saçların sağlığına faydası
  • Şeker hastalığının tedavisine katkı sağlaması

Zeytinyağı, daha birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynadığından, istenilen sonuçları elde etmek için kaliteli ve gerçek bir zeytinyağının tüketilmesi gerekiyor. Bu nedenle sanal ortamda en iyi zeytinyağı nasıl olmalıdır? Sorusu ile sıkça karşılaşılıyor.

En İyi Zeytinyağının Elde Edilmesinde Gereken Temel Unsurlar Nelerdir?

En kaliteli zeytinyağında bulunması gereken birçok unsur olsa da, en önemlisi zeytinyağının elde edilme şeklidir. Uzmanlar, bu konuda üç temel unsurun bulunmasında hemfikirler. Bunlardan ilki, zeytinyağı elde edilecek zeytinlerin tek bahçeden toplanmış olmasıdır. Bu şekilde üretilen zeytinyağının tat ve aroma gibi tüm özellikleri de daha homojen bir yapıya sahip olur. İkinci unsur ise, zeytinyağı için kullanılacak zeytinlerin toplananlar arasındaki en sağlıklı ve en sağlamlarından seçilmiş olmasıdır.

Üçüncü ve en önemli unsur ise, zeytinyağının doğal yöntemler kullanılarak elde edilmiş olmasıdır. Doğal yöntem ise, zeytinin soğuk sıkım (ısıl işlem uygulanmadan) ve içerisine herhangi bir enzim ya da karışımın eklenmemiş olarak üretilmesidir. Bu üç temel unsurun gerçekleşmiş olduğundan emin olduktan sonra, zeytinyağının kalitesi test edilerek alınması gerekir.

Zeytinyağının Üretim Tekniği Çok Önemlidir

Günümüzde zeytinyağının değişik üretim teknikleri bulunuyor. Özellikle daha fazla zeytinyağını daha düşük maliyetlerle üretmek için, ısıl işleme tabi tutuluyor. Bu yöntemle daha fazla zeytinyağı üretilirken, zeytinyağının kalitesinin düşmesine ve içinde bulunan bileşenlerin yok olmasına neden oluyor.

Bu nedenle, en iyi zeytinyağı mutlaka soğuk sıkım metodu ile ve erken hasat olarak toplanan kaliteli zeytinlerden üretilmelidir. Erken hasat olarak toplanan zeytinlerde polifenol miktarı çok daha fazla olduğundan, insan sağlığı açısından da bu zeytinlerden elde edilen yağın önemi fazladır. Ayrıca, soğuk sıkım esnasında suyun çok az kullanılıyor olması da, bu maddenin uçmasına engel olmaktadır.

En İyi Zeytinyağının Kokusu Nasıl Olmalıdır?

Kaliteli bir zeytinyağı almak isteyenlerin, ilk test edecekleri hususların başında zeytinyağının kokusu geliyor. Çoğu kimse kaliteli bir zeytinyağında, zeytin kokusu olması gerektiğini düşünür. Oysa kaliteli zeytinyağında zeytin kokusu olmaması gerekir çünkü zeytin çok bekletildikten sonra sıkılmışsa bu koku oluşur. Bu nedenle, en iyi zeytinyağlarında taze çimen ya da meyve kokularının olmasına dikkat edilmelidir.

En İyi Zeytinyağının Tadı Nasıl Olmalıdır?

Tadım testi yapılırken, zeytinyağı dilin üzerinde bir parça bekletilmeli ve sonra hava ile karıştırılıp yutulmalıdır. Bu esnada, dilin kenarlarında hafif bir acılık ile boğaz kısmında yakıcılık oluşması gerekir. Bu hisler zeytinyağının asit oranını değil, antioksidan oranının yüksekliğini gösterir. Bazı zeytinyağı satıcıları ise ürünlerini tattırırken, ağızda ve boğazda tatlı bir his oluşması gerektiğini savunurlar. Bu ürünlerden uzak durulmalı ve ve hafif acılık/yakıcılık oluşturan ürünler tercih edilmelidir.

En İyi Zeytinyağının Rengi Nasıl Olmalıdır?

Genellikle koyu renkte olan zeytinyağlarının daha kaliteli olduğu kabul edilir. Oysa, zeytinyağının içeriğine değişik maddeler katılar arak, istenilen tonda renkler elde edilebilir. Bu nedenle zeytinyağının kalitesine, tek başına rengine bakılarak karar verilmemelidir.

En İyi Zeytinyağı, Etiketi İncelenerek Alınabilir

Zeytinyağlarının kalitesi ambalajından ve özellikle de etiketlerinden de anlaşılabilir. Kaliteli bir zeytinyağı güneş ışınlarını geçirmeyen renkteki cam şişelerde bulunmalıdır. Ayrıca, zeytinyağı alınmadan önce etiketi detaylı olarak incelenmelidir.

Ürün etiketinde en az şu hususların bulunması gereklidir;

  • Tarım ve orman bakanlığının onayı
  • Zeytinlerin hasat yılı
  • Zeytinyağının üretim ve dolum tarihi
  • Üretimde kullanılan zeytinlerin çeşidi
  • Zeytinlerin toplandığı bölge
  • Coğrafi işaret
  • Son tüketim tarihi

Bunların yanı sıra, zeytinyağındaki asit oranın da etikette yazılı olması gereklidir. En iyi zeytinyağlarında, asit oranı mutlaka % 8'in altında olması gereklidir. Ayrıca, zeytinyağı seçiminde marka da önem arz eder.

en iyi zeytinyağı
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.